Brigadeiro – A Brazilian Dessert/Un postre brasileño

-traducción en español al fin de esta entrada-

Well, well, well.  Has it been too long since I’ve put up a new entry?  Unfortunately it has!  I am looking at the date that my last entry was posted and I am ashamed of myself for letting this blog go so long without any kind of maintenance.  The good news is that though I haven’t beent he best blogger there have been nearly 60 people everyday who still visit The Handicapped Kitchen.  So, thanks goes out to all you who have been visiting!  Truth be told, the last months of my work in Peru were absolutely so jam-packed it was ridiculous to even think about mustering up something in the kitchen and then set up studio to take pictures.

To update you on where I am at, I have recently moved from Puno, Peru to Quito, Ecuador and am now living at only about 9,000 feet above sea level!  It doesn’t matter much, the air is still thin and anything beyond a brisk walk turns into my lungs becoming coughed out onto the sidewalk.  But, Ecuador is a beautiful country, so that makes up for it!

As for the dessert, I wanted to share with you all this very popular Brasilian dessert.  It is called brigadeiro (pronouned bree-gah-day-roo).  They are little balls of chocolate that taste something like tootsie rolls, but much more delicious.  And they are simply easy to make!

You need these three ingredients!  That is it. They are

  • 1 can sweetened condensed milk
  • 3 tbsp cocoa powder
  • 1 tbsp butter or margerine

Put all the ingredients in a medium sauce pan and mix together.  Put over medium heat and stir constantly.  Yea, there is a reason that is bold and italicized.  It is very important.  You are working with milk here, and if you burn it… yuck!

I made a video for this post specifically because it is hard to explain the consistency this dessert should have when the dough is ready to be taken off the heat.  The video is at the bottom of this post.

You will cook this dough over medium heat and stir constantly for about 10 minutes.  It will begin to boil within the first few minutes and will thicken gradually.

You will see in the video that you want to take the dough off the heat when the dough seems to sit in the middle of the bottom of the pan in a mass and seems to pull away from the sides of the pan.  It will seem like a big blob.

Remove the pan from the heat and with a spatula scrap it out into another heat-proof bowl and let it cool.  I let mine cool for a little over an hour.

Then, grease your hands with butter or something of the kind -especially your fingertips- and pul out the dough a piece at a time and roll into balls.  Place them on a tray.  At this point, if you decide to, you can roll them in crushed nuts or powdered sugar or cocoa powder.  They really make for cute little desserts.  When they are all rolled into little balls put them in the fridge over night.  Serve chilled.

ESPAÑOL:

Bueeeeeno, ¿hace mucho tiempo que no escribo una nueva entrada?  Desafortunadamente, la respuesta es un gran ¡SÍ!  Estoy mirando la fecha de la entrada anterior y me da vergüenza por dejar a este blog tanto tiempo sin ningún tipo de mantenimiento.  La buena nueva es que aunque yo no he sido lo mejor de los blogueros hay muchos de ustedes que cada día están visitando a The Handicapped Kitchen a pesar de mi negligencia.  Diario tengo casi 60 visitas.  Entonces, toda mi gratitud les mando a ustedes que son más fieles que yo.  Para decir la verdad, los últimos meses de mi trabajo en Perú eran absolutamente demasiado atiborrados de eventos y la preparación para salir y fue agotador para pensar aún en la posibilidad de pasar un día en la cocina ni que hablar de sacar fotos de la comida.

Para ponerles al corriente de mi vida y donde estoy, recién me he mudado desde Puno, Perú a Quito, Ecuador y ahora vivo a ¡2,800 metros sobre el nivel del mar!  No importa tanto, pues, porque el aire sigue siendo menos rico de oxígeno y algo más que dar pasos ligeros hace que mis pulmones quieran voltearse de mi cuerpo al suelo.  Pero, Ecuador es un país hermoso, ¡así que lo compensa!

En cuanto al postre, o quiero compartir con ustedes este postre brasileño muy popular.  Se llama brigadeiro.  Son bolitas de chocolate que se asemejan a un dulce americano Tootsie Rolls, pero mucho más delicioso.  Y, que más que ¡son fáciles hacer!

Los ingredients que necesitarás son tres.  ¡Eso es!  Son:

  • 1 lata de leche condensada
  • 3 cucharadas de cocoa puro
  • 1 cucharada de mantequilla o margarina

Pon todos los ingredientes en una olla de tamaño medio y mezcla.  Ponlo sobre medio fuego y revuelva constantemente.  Sí, pues, hay una razòn porque he puesto esa palabra en letra negra y cursiva.  Es muy importante.  Estás tratando con leche, pues, y si lo quemes… ¡qué asco!

Hice un video para esta entrada específicamente porque es difícil explicar como debe parecer la consistencia de este postre cuando está listo remover del fuego.  El video está aquí al fondo de esta entrada.

Lo cocinarás sobre medio fuego y lo revolverás continuamente por uno 10 minutos.  Empezará hervir entres los primeros minutos -no desvies la mirada ni dejes de revolverlo- se va a hacer más espeso gráduamente.  Ve el video -que también está en español- para ver la consistencia.

The Videos/Los Videos

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